Over Hetty

 

Hetty Kuipers-Zijlstra (1948)

Brutaal kleurgebruik. Forse formaten. Soms abstract, vaak ook figuratief. Dat is het werk van Hetty Kuipers-Zijlstra uit Delden. Een klein portret in drie vragen.

 

Wat wil je met je werk uitdrukken?

“Dat laat ik graag aan de kijker zelf over. Het lijkt tegenwoordig bijna een must dat kunstenaars een diepere bedoeling hebben. Sorry, maar ik wil niets vertellen. Alleen je verbeelding prikkelen. Je fantasie kietelen. Daarom probeer ik werk te maken waar je naar  blíjft kijken. Ook wanneer zo’n schilderij al jaren aan je muur hangt. Je kunt er langs lopen en denken: hé, dat had ik nog nooit gezien.”

 

Waarom acrylverf?

“Acryl werkt heerlijk. Ik heb in het verleden in aquarel gewerkt, maar schilder nu in acryl. Het heeft de expressieve kracht en heldere kleuren van olieverf, maar je kunt er veel sneller mee werken. Wel zo prettig, want ik bouw mijn schilderijen op uit veel verschillende lagen. Met acryl zit de droogtijd me nauwelijks in de weg. Ik kan dóór. Dat maakt het schilderen ook voor mijzelf een feestje.”

 

Waar heb je leren schilderen?

“Ik teken en schilder al mijn hele leven. Zolang ik me kan herinneren. Ik heb nooit een tekenopleiding of academie gedaan, maar ben wel lang bij verschillende kunstenaars in de leer geweest. Ook heb ik zelf jaren schilderles gegeven. Geweldig om te doen. Want als je iemand uitlegt hoe het schilderen werkt, ben je eigenlijk in je hoofd aan het mee-schilderen. En daar leer je zelf weer van om nóg beter werk te maken.”